Chicken tandoori to typowe danie kuchni indyjskiej. Jeżeli lubicie tamtejsze przyprawy i niesamowity aromat, koniecznie powinniście spróbować zrobić ten przepis. To pieczone udka z kurczaka natarte niesamowitą mieszanką przypraw. Najlepiej podawać je z ryżem czy kuskusem!
składniki:
- ok. 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 1 mały kubeczek jogurtu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- sok z połowy cytryny lub limonki
- 2 łyżeczki mieszanki garam masala
- 2 łyżeczki roztartych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka roztartych nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
- kolendra
przyrządzanie:
Z udek usuwamy skórę i kości. Mięso dokładnie myjemy i nacinamy największe kawałki, aby aromaty przypraw przedostały się do środka. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką oraz skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Odstawiamy. Do moździerza wsypujemy przyprawy: masalę, kolendrę, kmin, chili, paprykę, kurkumę, cynamon i szafran. Rozcieramy. Jogurt wlewamy do dużej miski lub torebki foliowej. Dodajemy do niego koncentrat, olej oraz roztarte przyprawy. Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, a imbir obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do marynaty. Mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Każdy kawałek musi być dobrze obtoczony w marynacie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. Po tym czasie wykładamy kawałki na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220-230ºC na ok. 20 minut.