Indyk pieczony w winie to świetny pomysł na obiad. Smak nie do podbicia!
składniki:
-
pierś z indyka
-
cebula
-
czosnek 1 ząbek
-
OSTRA PAPRYCZKA 1
-
kieliszek białego wina
-
olej
-
musztarda 2 łyżki
-
sól
-
pieprz
-
zioła 2 łyżki
-
oliwki 1/2 słoika
przyrządzanie:
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażamy z obu stron, przekładamy do brytfanki, obsypujemy pokrojoną drobno papryczką. Następnie musimy zeszklić cebulę,wlewamy wino. Gotujemy i dodajemy do indyka. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200` przez godzinę polewając sosem, który się wytworzył. Po upieczeniu sos przecedzamy, dolewamy wody do objętości 0.5l i gotujemy. Dodajemy oliwki, musztardę i zioła.