Indyk pieczony w winie to świetny pomysł na obiad. Smak nie do podbicia!
składniki:
-
pierś z indyka
-
cebula
-
czosnek 1 ząbek
-
OSTRA PAPRYCZKA 1
-
kieliszek białego wina
-
olej
-
musztarda 2 łyżki
-
sól
-
pieprz
-
zioła 2 łyżki
-
oliwki 1/2 słoika
przyrządzanie:
Mięso nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem. Podsmażamy z obu stron, przekładamy do brytfanki, obsypujemy pokrojoną drobno papryczką. Następnie musimy zeszklić cebulę,wlewamy wino. Gotujemy i dodajemy do indyka. Pieczemy pod przykryciem w temp. 200` przez godzinę polewając sosem, który się wytworzył. Po upieczeniu sos przecedzamy, dolewamy wody do objętości 0.5l i gotujemy. Dodajemy oliwki, musztardę i zioła.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















