Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Indyk w sosie estragonowym

Mięso indyka doskonale komponuje się ze smakiem aromatycznego estragonu

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 40

liczba porcji: 4

składniki:
800 g filetów z piersi indyka
300 g masła
1 łyżka oleju
2 łyżki octu winnego (najlepiej o smaku estragonowym)
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml drobiowego bulionu
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki posiekanego estragonu
1 łyżeczka suszonego estragonu
sól, pieprz

przyrządzanie:

Pierś z indyka dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na 4 – 5 kawałków. każdy z nich oprószyć solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić kawałki indyka i smażyć na dużym ogniu ok.5 minut na złotobrązowy kolor kolor. Kawałki indyka przełożyć do brytfanki i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Wyjąć brytfankę, łyżką cedzakową usunąć z wierzchu tłuszcz. Do brytfanki wlać ocet winny i podgrzewać, mieszając. Dolać wino i dalej gotować do chwili aż połowa wyparuje. Wtedy wlać bulion, dodać suszony estragon. Podgrzewać do chwili gdy pozostanie połowa sosu. Dokładnie przecedzić. Do przecedzonego sosu wlać śmietankę i nadal podgrzewać. Gdy odparuje połowa, doprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić posiekany estragon. Indyka pokroić na plastry, polać sosem.