Empanadas to hiszpański rodzaj pierożka nadziewany mięsem, rybą lub warzywami. Dziś przedstawiamy przepis na ten rodzaj tapasu z tuńczykiem!
składniki:
- 200 g mąki
- sól
- 50 g masła
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 50 g zielonych oliwek
- 125 g ugotowanego ryżu
- 100 g twarogu naturalnego
- pieprz
- mąka do przygotowania
- 1 żółtko do posmarowania
- papier do pieczenia
przyrządzanie:
Mąkę, 1/2 łyżeczki soli, pokrojone w kostkę masło i 75 ml letniej wody zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej mniej więcej na 30 minut.
Tuńczyka i oliwki osączyć, oliwki grubo posiekać. Oba składniki wymieszać z ryżem i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować na 2-3 mm, podsypując mąką, a następnie wyciąć 12 krążków. Na środku każdego krążka umieścić trochę farszu, ciasto złożyć w półksiężyce i docisnąć złączone brzegi widelcem. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez mniej więcej 25 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy