czas: 60
liczba porcji: 4
składniki:
3 duże winne, kwaskowe jabłka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1 łyżka rumu
świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
Ciasto:
200g pszennej mąki
1 l białego wytrwanego wina
2 żółtka i 2 białka
40g masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder do posypywania
przyrządzanie:
Jabłka obieramy ze skóry i wykrajamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w plastry o grubości ok. 1 cm. Staramy się, aby dziurka po gnieździe nasiennym była środkiem każdego plastra. Następnie polewamy je rumem i sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem oraz cukrem. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie w osobnej misce mieszamy mąkę z winem na gładką masę, dokładamy masło i żółtko cały czas mieszając. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, doprawiając solą i cukrem pudrem już na samym początku. Ubite białka dodajemy do reszty ciasta. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na kolor złoty z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Po zdjęciu z patelni odsączamy papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
uwagi:
Źródło: tesco.pl