Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Jabłko niejedno ma imię

Jabłko niejedno ma imię

No może imię jedno, ale wcieleń wiele! Tym razem wytrawna sałatka z lekką nutką słodyczy. Świetna na przystawkę w piękny letni dzień.

Ostatnio wszyscy stali się znawcami tego przecudownego owocu. W związku z tym także i my mądrzymy się trochę, podając kolejny przepis z jabłkiem w roli głównej. Sałatka nie jest skomplikowana, a jej zrobienie trwa kilka minut. Za to w smaku jest zaskakująca- różna w zależności od tego jaki gatunek jabłek użyjemy. Osobiście do tego połączenia preferuję te nieco słodsze. Tutaj użyłam naszych polskich papierówek, ale na przykład ligol będzie równie smaczny. No i nieco ożywi barwy swoją czerwienią.

 

Jabłkowa gracja

– sałata

– jabłko (słodka odmiana)

– ser pleśniowy typu lazur

– łuskane pestki słonecznika

– pieprz

Opcjonalnie jako sos: olej z pestek słonecznika i sos sojowy

Dowolną kombinację sałat układamy na talerzyku. Proponuję sałatę lodową, która jest dosyć neutralna w smaku. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się zarumienią. Ser kroimy w dowolne kawałki. Plasterki jabłek prażymy na rozgrzanej patelni, pod przykrycie i z dodatkiem wody przez kilka minut. Aż uzyskają odpowiadającą nam konsystencję.

Wszystkie składniki układamy w swobodną kombinację oraz dosyć obficie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy polać olejem od razu lub podać go oddzielnie z kilkoma kroplami sosu sojowego.

Elegancko, prosto, pysznie i zdrowo. Smacznego!