Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

Medaliony z cukinii z sosem pieczarkowym

Medaliony z cukinii z sosem pieczarkowym

Na letnie upalne dni cukinia nadaje się znakomicie. Jest bardzo lekka, a jej 100 g zawiera  jedynie (!) 16 kalorii. Ma także świetny smak i można z niej wymyślić tysiące przepisów, dlatego szykujcie się, że z pewnością jeszcze coś na ten temat u nas  znajdziecie. Na początek coś bardzo dietetycznego: medaliony z cukinii z sosem pieczarkowym.

Do przygotowania przepisu będą nam potrzebne:

 

  • kilka małych cukinii
  • 500 g pieczarek
  • duża cebula
  • jogurt naturalny
  • trochę masła do smażenia

Przepis jest banalnie prosty, co jest jego kolejną zaletą. Do sporządzenia sosu potrzebujemy cebuli, pieczarek i jogurtu. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, w którym rozpuściliśmy uprzednio masło. Smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki (nie za drobno, gdyż zmniejszą one swoją objętość podczas duszenia). Podsmażamy wszystko, następnie można zalać sos odrobiną wody, choć niekoniecznie, gdyż wydobędzie się ona z pieczarek.

Gdy pieczarki się podduszą, dodajemy jogurt, intensywnie mieszając, by się nie zważył.

Następnie doprawiamy wedle uznania.

Kroimy cukinię w medaliony (ilość zależy od tego ile mamy zamiar zjeść) i  gotujemy na parze lub podsmażamy.

Cukinię polewamy sosem i… gotowe. Prawda, że proste?