Jeden z najsłynniejszych likierów ziołowych na świecie
Jägermeister wyrabiany jest w Niemczech, ma 35 procent alkoholu.. Sekret jedgo niezwykłego smaku kryje się w złożonym procesie produkcyjnym. Ten napój alkoholowy zawiera 56 ziół, owoców, korzeni, przypraw, skórek owoców. Zawiera m.in. lukrecję, anyż, mak, szafran, imbir, jagody jałowca, żeń-szeń. Wbrew powtarzanej z ust do ust legendzie nie zawiera ani kropli krwi jelenia.
Wspomniane składniki są rozdrabniane, namaczane w wodzie i alkoholu na 2-3 dni. Następnie następuje filtrowania, a napój przechowywany jest w dębowych beczkach przez rok. Po tym czasie likier jest znów filtrowany, mieszany z cukrem, karmelem alkoholem i wodą. Przed butelkowaniem następuje jeszcze raz ponowne filtrowanie.
By otrzymać najlpeszy smak producent zaleca chłodzenie w temperaturze około -11 stopni.