Delikatne mięso jagnięce w wyrazistym sosie curry to nasza propozycja na niedzielny obiad. Skusicie się?
składniki:
-
udziec jagnięcy400 g
-
pomidory 500 g
-
szalotka
-
ząbek czosnku 5 szt
-
curry 3 łyżki
-
czerwona papryczka chilli 1 szt
-
świeży imbir
przyrządzanie:
- Pokrój mięso w 2 centymetrową kostkę. Posiekaj pomidory lub zmiksuj w blenderze.
- Posiekaj cebulę, imbir i chili. Następnie za pomocą noża lub w moździerzu, wszystko razem rozgnieć dokładnie na pastę.
- W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Dodaj przygotowaną pastę i dodaj pomidory.
- Na gotujący się sos włóż pokrojone mięso jagnięce i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Garnek przykryj i na wolnym ogniu duś wszystko razem około 40 minut mieszając, co jakiś czas. Jeśli sos zgęstnieje, a mięso będzie wciąż twarde dodaj pół szklanki wody i gotuj dalej.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem