Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

TOP 10 bali sylwestrowych w Polsce – ranking najlepszych miejsc

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Przepisy na Sylwestra – szybkie, efektowne i idealne na imprezę

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Pizza na Sylwestra – 3 odsłony, które znikną ze stołu

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Co jeść między Świętami a Sylwestrem? Lekkie przepisy i dieta przed Sylwestrem

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser jabłkowo-cynamonowy w pucharkach jak szarlotka | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Deser „choinkowy” – czekolada, pistacja i mascarpone | świąteczny hit bez pieczenia

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Nowoczesne i Moody Dekoracje Kuchni na Święta 2025 – Kompletny Przewodnik dla Miłośników Designu

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Piernikowe Tiramisu w 10 minut

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

JAGODZIANKI według babcinego przepisu

Jagodzianki to wypiek, którego zdecydowanie nie może zabraknąć w czasie sezonu jagodowego. Oto przepis według babcinej receptury.

????????????????????????????????????

składniki:
650 g mąki 150 g cukru szczypta soli 7 g suchych drożdży 130 g masła 250 ml mleka 1 jajko nadzienie 400 g jagód 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

przyrządzanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Dodajemy jajko i łączymy lekko z mąką. Powoli wlewamy letnie mleko z masłem. Wyrabiamy zwarte ciasto przez ok. 10 minut. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą odpowiedniej końcówki do miksera. Ciasto będzie delikatnie klejące, ale powinno ładnie odchodzić od miski i rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.

Jagody przebieramy, myjemy i zostawiamy na kilka minut do odsączenia na sitku. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy aż mąka przykryje wszystkie jagody.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych porcji. Z każdej porcji formujemy kulę, którą następnie rozgniatamy na placek. Na środek placka wykładamy sporą łyżkę nadzienia z jagód i delikatnie sklejamy. Ostrożnie formujemy w rękach lekko podłużną bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200C. Bułeczki pieczemy 10-12 minut, aż będą złotobrązowe. Wyjmujemy i studzimy, a po wystudzeniu możemy polać lukrem.