Jagodzianki to wypiek, którego zdecydowanie nie może zabraknąć w czasie sezonu jagodowego. Oto przepis według babcinej receptury.
składniki:
650 g mąki
150 g cukru
szczypta soli
7 g suchych drożdży
130 g masła
250 ml mleka
1 jajko
nadzienie
400 g jagód
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyrządzanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zostawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Dodajemy jajko i łączymy lekko z mąką. Powoli wlewamy letnie mleko z masłem. Wyrabiamy zwarte ciasto przez ok. 10 minut. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą odpowiedniej końcówki do miksera. Ciasto będzie delikatnie klejące, ale powinno ładnie odchodzić od miski i rąk. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Jagody przebieramy, myjemy i zostawiamy na kilka minut do odsączenia na sitku. Dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy aż mąka przykryje wszystkie jagody.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 równych porcji. Z każdej porcji formujemy kulę, którą następnie rozgniatamy na placek. Na środek placka wykładamy sporą łyżkę nadzienia z jagód i delikatnie sklejamy. Ostrożnie formujemy w rękach lekko podłużną bułeczkę. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 200C. Bułeczki pieczemy 10-12 minut, aż będą złotobrązowe. Wyjmujemy i studzimy, a po wystudzeniu możemy polać lukrem.