To najprostsze i najbanalniejsze danie można w ciekawy sposób urozmaicić.
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 25 minut
liczba porcji: 4
składniki:
8 jaj
3 łyżki mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pół szklanki posiekanej natki pietruszki
tłuszcz do posmarowania blachy
przyrządzanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Teflonową blachę do pieczenia lub zwykłą blachę wyłożoną folia aluminiową dokładnie natłuścić i wstawiać na 5 minut do piekarnika, aby się nagrzała. Jaja roztrzepać z mlekiem i przyprawami, wylać na blachę, posypać pietruszką i piec przez 10 minut.
uwagi:
Jajecznicę można też przyrządzić z dodatkami, na przykład ze zblanszowanymi liśćmi szpinaku i pokrojonymi w ósemki pomidorami lub z plasterkami cebuli i ugotowanych wcześniej ziemniaków albo z podduszonymi wcześniej pieczarkami lub innymi grzybami.