Propzycja dla osób lubiących w potrawach kwaskową nutkę jaką nadaje szczaw. Roślina ta odpowiednio przyrządzona idealnie pasuje do jajek.
Składniki:
- 8 jajek
- 100 g szczawiu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietany
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Jajka włożyć do osolonej wody i gotować 5 minut od chwili, gdy woda zawrze. Przygotować sos: szczaw umyć, osączyć, posiekać i udusić z 1 łyżką masła. Pozostałe masło stopić na patelni dodać mąkę, wymieszać. Wlać bulion i śmietanę, dodać szczaw, doprawić solą i cukrem i zagotować. Sos wylać na półmisek. Jaka obrać, opłukać, osuszyć i przekroić. Połówki jajek układać na półmisku, na sosie.