Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim

Jajka po benedyktyńsku to światowa, śniadaniowa klasyka znana z najlepszych restauracji i hoteli. Pozwól sobie na ten luksus w swoim własnym domu!

jajka

składniki:

  • 1 łyżeczka octu
  • 4 jajka
  • 4 kajzerki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
 
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 150 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, posiekanego
  • sól i pieprz

przyrządzanie:

  1. Przygotujmy najpierw sos: Utrzeć żółtka z musztardą i jogurtem w żaroodpornej misce lub w górnym naczyniu rondla do gotowania na parze. Ustawić na rondlu z lekko wrzącą wodą i gotować 12–15 minut, cały czas mieszając, aż sos zrobi się gęsty.  Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, ale trzymać w cieple na rondlu z gorącą wodą.
  2. Napełnić patelnię do połowy wodą. Doprowadzić ją do wrzenia, następnie dolać octu. Zmniejszyć ogień, żeby woda lekko wrzała, a następnie ostrożnie wbijać kolejne jajka. Gotować 3–4 minuty, a pod koniec żółtka polać wrzątkiem.
  3. Rozgrzać mocno opiekacz. Lekko opiec bułki po około 12 minut z obu stron. Ułożyć po jednej połówce na podgrzanych talerzach. Przykryć każdą plasterkiem szynki parmeńskiej, lekko zwiniętym, żeby nie zwisał po bokach.
  4. Wyjmować jajka z patelni łyżką cedzakową. Ułożyć na papierowych ręcznikach, żeby osączyć z wody i ewentualnie okroić postrzępione białko nożyczkami. Ułożyć po jednym jajku na każdym plasterku szynki.
  5. Polać jajka ciepłym sosem holenderskim, posypać szczyptą papryki i posiekanym szczypiorkiem. Podawać natychmiast z pozostałymi połówkami bułek.