Jajka poche, czyli jajka w koszulkach to świetny pomysł na śniadanie. Można podać je na tostach, samodzielnie lub w towarzystwie warzyw czy kiełbasek. Takie śniadanie to energia od samego rana!
składniki:
- jajka
- ocet
przyrządzanie:
Jajko wbijamy do małej miseczki. W garnku gotujemy litr wody. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, by delikatnie bulgotała. Do wody dodajemy ocet (około 2 łyżek). Jeśli chcesz gotować bez octu – wykorzystaj sok z cytryny. Sprawdzi się tutaj równie dobrze. Następnie wodę mieszamy w taki sposób, by na środku utworzył się wir. Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 3 minuty. Po tym czasie wyciągamy jajko łyżką i osączamy na papierowym ręczniku.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem