Wyjądkowo proste i szybkie w przygotowaniu danie, bardzo popularne na Wyspach Brytyjskich. Idealne na śniadanie. Wystarczy odrobina tłuszczu na patelnie, jajka, sól, pieprz i gotowe.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masła. Wbić ostrożnie jajka, tak by żółtka nie rozlały się (jajka nie powinny się ze sobą stykać).
Smażyć na małym ogniu, aby jajka ścinały się równomiernie. Zdjąć z ognia, gdy białko będzie ścięte, a żółtka jeszcze półpłynne. Posypać solą oraz pieprzem i podawać z pieczywem. Usmażone jajka można posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













