Jak prawidłowo mrozić owoce? Oto 5 cennych rad. Podpowiadamy również jak można wykorzystać sezonowe owoce kiedy ich zabraknie.
JAK MROZIĆ ABY ZACHOWAĆ WARTOŚCI ODŻYWCZE?
Owoce najlepiej mrozić w mniejszych porcjach – świetnie nadają się do tego zamykane, plastikowe pojemniki po lodach. Są bardziej praktyczne, niż woreczki do zamrażania, zwłaszcza w przypadku delikatnych, drobnych owoców, takich jak jagody, porzeczki czy maliny. Te ostatnie możemy wstępnie zamrozić na styropianowych tackach, a potem przełożyć do zamykanego pojemnika. Dzięki temu maliny zachowają swój kształt i nie będą puszczały soku podczas rozmrażania.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















