Zdrowy tryb życia zaczyna się od dbania o codzienną, zbilansowaną dietę. Kupowanie produktów sezonowych, lokalnych, które nie są pełne chemii i nie przemierzyły pół świata, aby dotrzeć do sklepu – to nowy trend, który zyskuje coraz większą popularność, również w Polsce. Wbrew pozorom, także teraz, mamy duży wybór sezonowych owoców i warzyw, ale czy wiemy jak je odpowiednio przechowywać, aby nie straciły cennych substancji odżywczych?
Owoce
Nie tylko warzywa wymagają specjalnego traktowania – warto wiedzieć jak zadbać o owoce, aby nie dojrzały zbyt szybko.
-
Gruszki można trzymać w lodówce przez 3-5 dni, w wilgotności na poziomie 85-90%. Warto pamiętać, że miąższ owoców zamarza w temperaturze -1,5°C.
-
Jabłka, chociaż wymagają takiej samej wilgotności jak gruszki, powinno się przechowywać w warunkach 1-3°C. Co więcej, owoce należy ułożyć w taki sposób, aby się nie dotykały. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez miesiąc.
-
Egzotyczne owoce – takie jak ananas i mango – po przekrojeniu, zachowają wartości odżywcze do 2 dni.
-
Cytrusy – w tym popularne zimą mandarynki i pomarańcze – mogą znajdować się w temperaturze pokojowej przez ok. tydzień.