Zdrowy tryb życia zaczyna się od dbania o codzienną, zbilansowaną dietę. Kupowanie produktów sezonowych, lokalnych, które nie są pełne chemii i nie przemierzyły pół świata, aby dotrzeć do sklepu – to nowy trend, który zyskuje coraz większą popularność, również w Polsce. Wbrew pozorom, także teraz, mamy duży wybór sezonowych owoców i warzyw, ale czy wiemy jak je odpowiednio przechowywać, aby nie straciły cennych substancji odżywczych?
W służbie świeżości
Obecnie dostępne są technologie i akcesoria, których użycie gwarantuje przedłużenie świeżości owoców i warzyw, bez wysiłku. Jednym z takich produktów są saszetki do pojemnika na warzywa Nature Fresh, marki Whirlpool – sole w nich zawarte pochłaniają etylen (który przyspiesza proces dojrzewania) wydzielany przez owoce i warzywa. Takie samo działanie zapewnia Fresh Box marki Wpro. Stosowanie takich akcesoriów przedłuża świeżość o kilka dni – np. pomidory zyskają dodatkowe 2 tygodnie. Co więcej, funkcja 6-ty Zmysł Fresh Control – zastosowana w lodówkach Whirlpool – nieprzerwanie monitoruje temperaturę i wilgotność panującą w chłodziarce, co dodatkowo chroni żywność.