Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Jak przechowywać żywność, by nie marnować jedzenia?

Niespodziewani goście albo brak czasu na zakupy? To te momenty, gdy doceniamy zrobione wcześniej zapasy. Warto jednak wiedzieć, jak robić je z głową, aby zawsze mieć w domu to, co niezbędne, a jednocześnie nie zmarnować jedzenia.

Zawsze dobrze mieć w domu więcej tego, czego używamy najczęściej. Pozwoli nam to na przygotowanie szybkiego posiłku wtedy, gdy nie mamy czasu wybrać się na zakupy.

Sucho i szczelnie

Trzeba jednak pamiętać, że nasze zapasy muszą być odpowiednio przechowywane. Ważne, aby produkty sypkie znajdowały się w szczelnych opakowaniach, z których nic się przypadkiem nie wysypie. Jeśli nie są to oryginalne opakowania, najlepiej przesypać je do specjalnych pojemników np. plastikowych. Koniecznie jednak musimy wiedzieć, co się w którym z nich znajduje. Dlatego jeśli nie są one wykonane z przeźroczystego tworzywa, najlepiej podpisać je markerem lub nakleić karteczki z nazwą produktu. Dobrym pomysłem może być również wykorzystanie systemów próżniowego pakowania żywności. Nie tylko przedłużają one trwałość produktów, ale również skutecznie zabezpieczają je przed wilgocią i owadami. Bardzo ważną kwestią jest pilnowanie, aby nasze zapasy się nie przeterminowały. Już w sklepie trzeba wybierać egzemplarze o najdłuższym terminie przydatności – zwykle są one układane najgłębiej na półkach. Natomiast w domu na bieżąco trzeba pilnować dat przydatności do spożycia.

 

W spiżarce przydadzą się:

  • Cargo niskie Häfele – pozwoli wykorzystać całą przestrzeń dolnych szafek, dzięki niemu można zagospodarować nawet najwęższe miejsca w kuchni – dostępne w wersji 15, 20, 30 i 45 cm szerokości
  • Półka narożna Nuvola – 100% dostępności przestrzeni, dzięki dwóm niezależnie wysuwanym półkom, doskonały pomysł na wykorzystanie pozornie niedostępnego miejsca
  • Szafka narożna Mondo – 360st. Obrotu, specjalna budowa pozwala na pełen obrót całej półki, dając całkowity dostęp do przestrzeni narożnikowej
  • Szuflada Moovit Mx – dzięki synchronizacji w prowadnicach Matrix i cichemu domykowi wszystko jest pod kontrolą, nawet przy dużych obciążeniach, posiada fantastyczną pojemność i udźwig do 70 kg

 

Pamiętaj:

  • Zapasy powinny się składać z produktów, które znamy, jadamy na co dzień i najbardziej lubimy
  • Dłużej możemy przechowywać jedynie produkty trwałe
  • Kupujemy tyle opakowań, ile zdążymy wykorzystać przed upływem terminu przydatności do spożycia
  • W domu na bieżąco sprawdzamy daty przydatności przechowywanych produktów
  • Warto kupić więcej artykułów, które akurat są w promocji po to, aby za kilka dni nie zapłacić za nie dużo więcej

 

Nie kupujemy na zapas:

  • wędlin
  • mięsa
  • nabiału
  • pieczywa
  • świeżo wyciskanych soków
  • owoców i warzyw