Macie ochotę na ośmiornicę zgodnie ze śródziemnomorskim przepisem? Wiemy, jak ją przygotować!
składniki:
– ośmiornica
– 3-4 łyżki oliwy z oliwek
– sos do podania: 1/3 szklanki oliwy i 2-3 ząbki czosnku,
przyrządzanie:
- Jeśli używasz ośmiornicy mrożonej, konieczne jest jej wcześniejsze rozmrożenie. Następnie umyj ośmiornicę dokładnie pod bieżącą chłodną wodą. Musisz wypłukać nadmiar soli, którego ośmiornica ma naprawdę sporo.
- Do garnka(dobierz jego wielkość do wielkości i ilości ośmiornic) wlej oliwę i włóż ośmiornicę. Zakryj szczelnie pokrywką i duś na małym ogniu ok 1,5 do 2 h. Warto po ok 1h duszenia zdejmij pokrywkę i skontroluj ilość sosu. Jeśli zostało go niewiele dolej pół szklanki wody.
- Duszenie w szybkowarze: procedura przygotowania jest podobna, ale ilość czasu potrzebna do uduszenia ośmiornicy to 45 min do 1,5h maksymalnie.
- Po duszeniu możesz podawać ośmiornicę w takiej postaci lub nieco wzbogacić jej smak np zalewą czosnkową. Do jej przygotowania potrzebujesz 1/3 szklanki oliwy, 3-4 ząbki czosnku przetarte przez praskę. Całość wymieszaj nieco wcześniej a po duszeniu odlej sos który powstał z ośmiornicy i zalej oliwą z czosnkiem.
- Ośmiornicę podawaj na ciepło lub na zimno w sałatce, na kanapkach. Idealnym dodatkiem są sałatki ziemniaczane i sałaty.