Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku? Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, zdradza tajniki dotyczące serwowania poszczególnych alkoholi.
Jak schładzać napoje alkoholowe?
Najlepiej napoje alkoholowe schładza się w lodówce. Wielu z nas nie zdaje sobie jednak sprawy jaka temperatura panuje w poszczególnych częściach sprzętu, przez co popełniamy błędy podczas podawania gościom źle schłodzonych trunków.
Temperatura w lodówce Whirlpool Supreme Dual NoFrost rozkłada się następująco:
-
górna półka 8°C
-
środkowa półka 4°-5°C
-
dolna półka 2°C
-
szuflady 8°-10°C
-
komora Active0° – 0°C
-
półki na drzwiach 10°-15°C
-
zamrażalnik – 18 °C