Kasza pęczak zawiera mnóstwo składników odżywczych i minerałów. Można przygotować ją na różne sposoby. Jak się gotuje kaszę pęczak? Banalnie. Dokładnie tak prosto jak ryż. Podana z warzywami lub ulubionym sosem smakuje naprawdę wybornie. To dobre źródło węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także witamin z grupy B, witamin E, witaminy K oraz magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi.
GOTUJEMY KASZĘ DLA DWÓCH OSÓB
- 1 litr wody zagotowuje i dodaję sól.
- 1 SZKLANKĘ kaszy pęczak dokładnie przepłukuje pod bieżącą wodą. Używam do tego sitka.
- Teraz dodaję kaszę do wody i gotuje na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 20 minut. Co jakiś czas mieszam.
- Po 20 minutach sprawdzam, czy jest wystarczająco miękka. Zostawiam ją jeszcze w wodzie około 5 minut.