Prawdziwa kawa turecka to wyjątkowy i intensywny smak, który nie wiele ma wspólnego z znaną wszystkim kawą mieloną czy rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem. Wprawdzie przygotowanie tego wyjątkowego napoju nie jest trudne, jednak wymaga skupienia i zaangażowania. Warto pamiętać o tym, aby nie zabielać powstałej kawy.

składniki:
- 2-3 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy
- cukier (opcjonalnie)
- 100 ml zimnej wody
- cynamon
- kardamon opcjonalnie:
- przyprawy korzenne
- imbir
- anyż
przyrządzanie:
- Drobno zmieloną kawę przesyp do tygielka (ewentualnie małego garnka)
- Następnie zalej kawę bardzo zimną wodą
- Dodaj cukier, cynamon oraz kardamon
- Zacznij podgrzewać kawę na kuchence nie doprowadzając do jej zagotowania
- Gdy pojawi się piana, zdejmij naczynie z kuchenki i odczekaj 2 minuty
- Po chwili podgrzej kawę ponownie
- Czynność powtórz 3-4 razy
- Odczekaj do opadnięcia fusów i przelej do filiżanki
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














