Prawdziwa kawa turecka to wyjątkowy i intensywny smak, który nie wiele ma wspólnego z znaną wszystkim kawą mieloną czy rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem. Wprawdzie przygotowanie tego wyjątkowego napoju nie jest trudne, jednak wymaga skupienia i zaangażowania. Warto pamiętać o tym, aby nie zabielać powstałej kawy.
składniki:
- 2-3 łyżeczki bardzo drobno zmielonej kawy
- cukier (opcjonalnie)
- 100 ml zimnej wody
- cynamon
- kardamon opcjonalnie:
- przyprawy korzenne
- imbir
- anyż
przyrządzanie:
- Drobno zmieloną kawę przesyp do tygielka (ewentualnie małego garnka)
- Następnie zalej kawę bardzo zimną wodą
- Dodaj cukier, cynamon oraz kardamon
- Zacznij podgrzewać kawę na kuchence nie doprowadzając do jej zagotowania
- Gdy pojawi się piana, zdejmij naczynie z kuchenki i odczekaj 2 minuty
- Po chwili podgrzej kawę ponownie
- Czynność powtórz 3-4 razy
- Odczekaj do opadnięcia fusów i przelej do filiżanki