Makaron jest produktem, który uwielbiamy i często używamy w kuchni. Najczęściej decydujemy się na jego kupno, ale przecież możemy go zrobić sami. To nic trudnego, oto kilka prostych przepisów na domowy makaron.
- Przepis na maron
Do jego przygotowana będziemy potrzebować: mąki pszennej, cztery jajka, dwie szczypty soli, oliwy z oliwek. Na blat przesiewamy mąkę pszenną, tworząc mały kopczyk. Tworzymy w nim dołeczek i wsypujemy do niego jajka, sól i oliwę. Wszystko zagniatamy aż uzyskamy kleistą masę. Jeśli jest zbyt mokra, dodajemy mąki. Zgniatamy przez około 15 minut, aż masa stanie się elastyczna. Robimy to do czasu aż ciasto nie przykleja się do naszych dłoni. Jeśli nadal nie jest elastyczne i wolne, to musimy dodawać odrobine mąki. Jeśli odrywa się od rąk, to znaczy, że jest gotowe. Po tym czasie kroimy ciasto na cztery części i owijamy w folie spożywczą i zostawiamy do schłodzenia. Potem wałujemy ciasto i kroimy je na wybrany przez nas sposób.