Bardo często pytacie nas o przepis na idealny bulion. Jest on bowiem składnikiem prawie wszystkich zup i kremów na bazie bulionu. Dzisiaj przedstawiamy Wam idealną recepturę na bulion z warzyw. Perfekcyjny do zup ale i sosów. Można także spożywać go bez żadnych dodatków.

składniki:
- dwie marchewki
- korzeń pietruszki
- połówka selera
- duża cebula lub 2 mniejsze
- 2 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól.
przyrządzanie:
Warzywa dokładnie oczyszczamy i kroimy na dosyć duże kawałki. Umieszczamy w garnku i zalewamy ok 2 litrami wody, gotujemy. Dodajemy przyprawy. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez niecałe 1,5 godziny. Następnie przecedzamy – bulion warzywny jest gotowy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














