Jest łatwe do przygotowania i można je zrobić na zapas z trzykrotnej ilości składników. Zawinięte w folie poleży w zamrażarce kilka tygodni. Oto prosty przepis na kruche ciasto.
- Składniki na słone: 20 dag mąki, 12 dag masła, sól, 1 żółtko
- Składniki na słodkie: 15 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 1 żółtko
Mąkę, cukier (na ciasto słone zamiast cukru dodać szczyptę soli), żółtko i kawałki masła posiekać nożem. Rozkruszyć w palcach, wlać 2 łyżki zimnej wody, zagnieść ciasto, schłodzić.
CZYTAJ DALEJ>>>>>>>>>>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















