Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak zrobić idealnego steka?

Na sekret idealnego steka składa się wprawa w smażeniu, ale i jakość mięsa. Początkowy kucharz może mieć spory problem podczas przygotowywania dań z wołowiny. Ten typ mięsa wymaga bowiem cierpliwości, wyczucia i przede wszystkim doświadczenia. Oto garść podstawowej informacji, która przybliży nas do zrobienia perfekcyjnego steka. 

stek

  • Jakość mięsa ma ogromny wpływ na jego smażenie, przyrządzenie i przede wszystkim smak. Jeśli zależy Ci na naprawdę dobrym steku, wybierz polędwicę, rostbef, antrykot albo sirloin cap.
  • Im więcej tłuszczu w surowej wołowinie, tym stek będzie bardziej soczysty.
  • Nigdy nie smażymy mięsa prosto wyciągniętego z lodówki. Czekamy około 30 minut, aż wołowina osiągnie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie utraci walory smakowe i nierówno się wysmaży.
  • Nigdy nie używamy do smażenia zwykłego masła, które pali się w temperaturze 130 stopni C. Możemy użyć masła klarowanego, natrzeć mięso oliwą rafinowaną lub olejem roślinnym za pomocą pędzelka.
  • Mięso solimy dopiero przed samym smażeniem. Robimy to nie na patelni, a na drewnianej desce. Najpierw z jednej strony, a po usmażeniu z drugiej.
  • Przed i w czasie smażenia nie dodajemy pieprzu, który z łatwością się spali. 
  • Steka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni o temperaturze minimum 150 stopni C.
  • Nie dotykamy mięsa metalowymi narzędziami. Zawsze używamy plastikowych a najlepiej drewnianych łopatek. 
  • Przez pierwsze minuty smażenia nie dotykamy steka! W przeciwnym razie mięso puści soki na skutek zmiany temperatury.
  • Nigdy nie nakłuwamy mięsa, aby sprawdzić, czy jest już wysmażone. Nie możemy też kroić go na patelni. Wystarczy dotknąć za pomocą łopatki. Im twardszy, tym bardziej wysmażony.
  • Steka przewracamy na drugą stronę tylko raz! Nie możemy go kilkakrotnie dosmażać. 
  • Po usmażeniu odstawiamy steki na drewnianą deskę, aby “poleżakowały” przez około 5 minut.

 

stek-3

Stek z polędwicy wołowej, który waży około 140 g (o grubości około 3-5 cm), smażymy następująco:

stopień wysmażenia blue – 30 sekund z każdej strony,

mięso krwiste – 1 minuta z każdej strony,

mięso średnio wysmażone – 1,5 minuty z każdej strony,

mięso mocno wysmażone – 2-3 minuty z każdej strony.