Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Oczyszczanie organizmu z toksyn: domowe sposoby na 3-dniowy detoks

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Jak przygotować wyśmienite ciasta wielkanocne?

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Fartuchy kucharskie i odzież gastronomiczna – zamów przez Internet

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Przepisy na pyszne i oryginalne ciasta

Do czego podawać wina słodkie?

Do czego podawać wina słodkie?

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Bakalie i suszone owoce – źródło witamin, których potrzebuje Twój organizm.

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Czym się kierować przy wyborze tostera?

Otręby żytnie – smak zdrowia

Otręby żytnie – smak zdrowia

Burger z wołowiną, guacamole i serem cheddar

Mistrzem robienia burgerów nie jest wcale tak łatwo zostać. Sekret tkwi w mięsie wołowym, które musi być ściśle przygotowane według oryginalnej receptury. Dobrze dobrane dodatki to kolejny punkt. Podpowiadamy Wam jak krok po kroku zrobić idealne mięso i jak poskładać burgera. 

składniki:
DO MIĘSA: 

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 żółtko
  • 1 kg wołowiny
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ser cheddar
  • sól
DO GUACAMOLE:
  • miękkie awokado
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • garść poszatkowanej kolendry
DODATKI:
  • pomidor
  • ogórek świeży bądź kiszony
  • rukola
  • pietruszka
  • bekon

przyrządzanie:

burger

WYKONANIE GUACAMOLE:

  • Awokado obieramy, ugniatamy widelcem i dodajemy po kolei składniki.
  • Całość dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Dodatkowo można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i kmin rzymski.

WYKONANIE MIĘSA: 

  • Mięso wołowe kroimy na kawałki, posypujemy pieprzem, papryczką chilli, skórą z cytryny, imbirem, pietruszką. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut, aby uwolnić smaki.
  • Po tym czasie mielimy mięso w maszynce do mięsa. Następnie odkładamy je na bok, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  • Do gotowego mięsa dodajemy żółtko i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, każdy po około 200 g. Posypujemy burgery z jednej strony.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej burgery (posoloną stroną do patelni).
  • Grillujemy przez 3 minuty, tak, aby mięso zmieniło kolor do połowy kotlecika.
  • Następnie solimy drugą stronę burgerów i przewracamy je. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
  • Wysmażone burgery układamy na drewnianej desce. Kładziemy na nich po plastrze sera cheddar.

SKŁADANIE BURGERÓW: 

  • Bułki przekrawamy i zapiekamy w tosterze, aż będą chrupiące.
  • Dolną część bułki smarujemy guacamole.
  • Kolejno układamy plastry pomidora, ewentualnie bekon, zieloną pietruszkę, kiszone ogórki, rukolę i na wierzch mięso.

UWAGI OD KUCHARZA: 

  • zawsze używaj drewnianych narzędzi do przewracania burgerów na patelni.
  • Pilnuj, aby temperatura na patelni się nie zmieniła i aby mięso nie puściło soków