Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Burger z wołowiną, guacamole i serem cheddar

Mistrzem robienia burgerów nie jest wcale tak łatwo zostać. Sekret tkwi w mięsie wołowym, które musi być ściśle przygotowane według oryginalnej receptury. Dobrze dobrane dodatki to kolejny punkt. Podpowiadamy Wam jak krok po kroku zrobić idealne mięso i jak poskładać burgera. 

składniki:
DO MIĘSA: 

  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 żółtko
  • 1 kg wołowiny
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki startej skórki z cytryny
  • pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ser cheddar
  • sól
DO GUACAMOLE:
  • miękkie awokado
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • garść poszatkowanej kolendry
DODATKI:
  • pomidor
  • ogórek świeży bądź kiszony
  • rukola
  • pietruszka
  • bekon

przyrządzanie:

burger

WYKONANIE GUACAMOLE:

  • Awokado obieramy, ugniatamy widelcem i dodajemy po kolei składniki.
  • Całość dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Dodatkowo można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i kmin rzymski.

WYKONANIE MIĘSA: 

  • Mięso wołowe kroimy na kawałki, posypujemy pieprzem, papryczką chilli, skórą z cytryny, imbirem, pietruszką. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut, aby uwolnić smaki.
  • Po tym czasie mielimy mięso w maszynce do mięsa. Następnie odkładamy je na bok, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  • Do gotowego mięsa dodajemy żółtko i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, każdy po około 200 g. Posypujemy burgery z jednej strony.
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej burgery (posoloną stroną do patelni).
  • Grillujemy przez 3 minuty, tak, aby mięso zmieniło kolor do połowy kotlecika.
  • Następnie solimy drugą stronę burgerów i przewracamy je. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
  • Wysmażone burgery układamy na drewnianej desce. Kładziemy na nich po plastrze sera cheddar.

SKŁADANIE BURGERÓW: 

  • Bułki przekrawamy i zapiekamy w tosterze, aż będą chrupiące.
  • Dolną część bułki smarujemy guacamole.
  • Kolejno układamy plastry pomidora, ewentualnie bekon, zieloną pietruszkę, kiszone ogórki, rukolę i na wierzch mięso.

UWAGI OD KUCHARZA: 

  • zawsze używaj drewnianych narzędzi do przewracania burgerów na patelni.
  • Pilnuj, aby temperatura na patelni się nie zmieniła i aby mięso nie puściło soków