Mąka z ciecierzycy, znana również jako mąka gramowa, jest od stuleci podstawą indyjskiej kuchni. Można ją łatwo zrobić w domu. Warto, bo od niedawna zyskała popularność na całym świecie, jako bezglutenowa alternatywa dla mąki pszennej. Do dzieła!
Oto jak zrobić własną mąkę z ciecierzycy:
- Polecamy zrobić prażoną mąkę z ciecierzycy. Taka sprawdza się najlepiej. W tym celu umieść suszoną ciecierzycę na blasze i piecz ją w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 175 stopni do złotego koloru.
- Rozdrobnić ciecierzycę w robocie kuchennym, aż powstanie drobny proszek.
- Przesiej mąkę, aby oddzielić wszelkie duże kawałki ciecierzycy, które nie zmielą się odpowiednio.
W celu uzyskania maksymalnego okresu przechowywania, należy trzymać mąkę z ciecierzycy w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku. W ten sposób utrzyma się przez 6–8 tygodni.