Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Jak zrobić najlepsze DOMOWE FRYTKI?

Każdy z nas ma czasem ochotę na porcję niezdrowego jedzenia. Frytki brzmią smakowicie, prawda? Jeżeli już pozwalamy sobie na małe grzeszki, lepiej przygotować to danie w domowym zaciszu. Są o wiele lepsze niż kupne i odrobinę zdrowsze!

składniki:
czas przygotowania : ok. 1 godziny składniki : 

  • ok. 1,5 kg ziemniaków
  • ok. 1,5-2 l oleju rzepakowego
  • sól
  • ew. ulubione zioła, papryka mielona
  • do podania - ketchup albo inny sos

przyrządzanie:

iemniaki obrałam ze skórki i umyłam – kiedy skórka jest ładna i niezbyt gruba to można je tylko wyszorować. Pokroiłam bulwy na słupki. Można kroić zwykłym nożem albo przy pomocy krajalnicy jeśli taką posiadacie. Zróbcie to tak cienko lub grubo jak lubicie – jak widać na zdjęciach u nas powstały dwa rodzaje frytek – cienkie, proste i  grube, karbowane wedle zamówienia.

Pokrojone ziemniaki przełożyłam do miski z zimną wodą i dokładnie wypłukałam ze skrobi. Można je nawet trochę pomoczyć. Osączyłam, przełożyłam do dużego garnka – oczywiście oba rodzaje oddzielnie żeby się nie wymieszały. Zalałam je wrzącą wodą tak żeby były przykryte, doprowadziłam wodę do ponownego wrzenia i gotowałam minutę po czym odcedziłam. Ziemniaki mają się tylko lekko obgotować a nie ugotować. Odcedzone dokładnie wysypałam na suchą, lnianą ściereczkę i zostawiłam żeby obeschły i ostygły.

Do wysokiego i szerokiego garnka, z naciskiem na wysoki, wlałam olej. Jeśli macie dostęp do frytury – specjalnego tłuszczu do głębokiego smażenia to możecie wykorzystać ją zamiast oleju. Ale olej nadaje się do smażenia frytek bardzo dobrze, szczególnie rzepakowy, który można mocno rozgrzać i nie ma mocnego zapachu.

Olej trzeba rozgrzać dość mocno, ale nie powinien dymić. Żeby sprawdzić czy jest wystarczająco gorący do smażenia wystarczy wrzucić jedną frytkę – jeśli od razu zacznę wokół niej tworzyć się bąbelki to można wrzucać resztę. Frytki smażymy partiami, nie wszystkie na jeden raz bo muszą dość swobodnie pływać w tłuszczu. Jednoczesne wrzucenie zbyt dużej ilość obniży też temperaturę oleju i ziemniaki będą nasiąkać tłuszczem zamiast się smażyć.