Jak udekorować tort w róże, które wyglądają obłędnie? Nie ma nic prostszego. Podpowiadamy jak zamienić zwykły placek w cudo!
składniki:
Do dekoracji:
700 ml śmietanki 36 %,
3 łyżki cukru pudru,
4 śmietanfixy,
odrobina czerwonego lub różowego barwnika spożywczego
rękaw cukierniczy,
przyrządzanie:
Przygotowujemy bitą śmietanę do dekoracji.
Śmietanę i odrobinę barwnika (naprawdę odrobinę, najlepiej dozować wykałaczką) przekładamy do miski. Mieszamy mikserem aż śmietana lekko się zetnie, dodajemy śmietanfixy i cukier puder. Mieszamy na średnich obrotach do uzyskania sztywnej bitej śmietany (około 2 – 3 minuty).
Tort smarujemy z wierzchu i po bokach naszą różową bitą śmietaną (cienko, nie musi być idealnie równo, bo i tak zakryją to róże). Polecam maczać to, czym smarujemy tort w wodzie, wtedy bita śmietana będzie ładnie odchodziła.
Napełniamy worek lub rękaw cukierniczy bitą śmietaną i zaczynamy zabawę w róże.
Obieramy sobie punkt środka róży, wyciskamy troszeczkę śmietany i kolistym ruchem na zewnątrz zataczamy okręgi Dekorujemy tort od dołu do góry. Na końcu pokrywamy wierzch toru.
Tort przed podaniem chłodzimy przynajmniej godzinę w lodówce.