Przepis na sos holenderski powinien znać każdy początkujący kucharz. Jest to wykwintny sos z żółtek i masła, który idealnie pasuje do jajek po benedyktyńsku.
POTZREBUJESZ:
- 4 żółtka
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, zmielony biały pieprz
- 100 g masła.
WYKONANIE:
- Żółtka ubić na puszysto z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu
- Stopniowo dodawać rozpuszczone i gorące masło.
- Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji majonezu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














