Ryż spożywany jest od ponad 7 tysięcy lat. To podstawowy składnik potraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej. Co kryje się w ziarenku ryżu? Jaki ryż jest lepszy: ten sypki, kupowany na kilogramy czy ten zawarty w woreczkach? Oto odpowiedź!
- Kucharze zdecydowanie polecają ryż sypany. Ten z torebki przez wygotowaną folię traci bowiem cały aromat i brak kulinarnego wyrazu. Ryż sypki trzeba najpierw 3 razy przepłukać w zimnej wodzie. Następnie w garnku podgrzej troszkę oleju lub masła i wsyp ryż, wymieszaj aż się zeszkli. Potem zalej osoloną wodą w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Gotuj na małym ogniu do miękkości. To trik kulinarny, który wzbogaca smak ugotowanego ryżu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















