Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

CIASTO FRANCUSKIE- 12 pomysłów na jego wykorzystanie!

CIASTO FRANCUSKIE- 12 pomysłów na jego wykorzystanie!

MAKRELA- 3 proste przepisy z jej wykorzystaniem

MAKRELA- 3 proste przepisy z jej wykorzystaniem

Malinowa granita  z winem

Malinowa granita z winem

Ekspresowy obiad: makaron+czosnek+oliwa+papryczka chili

Ekspresowy obiad: makaron+czosnek+oliwa+papryczka chili

PODPŁOMYKI- prosty przepis

PODPŁOMYKI- prosty przepis

TOP 10: Wasze ulubione przepisy na zapiekanki (z mięsem,makaronem,tuńczykiem)

TOP 10: Wasze ulubione przepisy na zapiekanki (z mięsem,makaronem,tuńczykiem)

4 ciekawostki o warzywach!

4 ciekawostki o warzywach!

Portugalska zupa marchewkowa

Portugalska zupa marchewkowa

Tłusty Czwartek 2019- najlepsze przepisy na słodkości!

Tłusty Czwartek 2019- najlepsze przepisy na słodkości!

TOP 7: Wasze ulubione przepisy na GOFRY (na słodko, na słono)

TOP 7: Wasze ulubione przepisy na GOFRY (na słodko, na słono)

Jak przeciwdziałać zaparciom? 5 sprawdzonych rad!

Jak przeciwdziałać zaparciom? 5 sprawdzonych rad!

Zielone naleśniki (idealne dla niejadków)

Zielone naleśniki (idealne dla niejadków)

Energetyczna sałatka owocowa z dressingiem

Energetyczna sałatka owocowa z dressingiem

6 przypraw idealnych do domowego GRZAŃCA!

6 przypraw idealnych do domowego GRZAŃCA!

Staropolska zupa czekoladowa

Staropolska zupa czekoladowa

ORZESZKI ZIEMNE- 4 ciekawostki, które cię zaskoczą!

ORZESZKI ZIEMNE- 4 ciekawostki, które cię zaskoczą!

Jakich ciast nie powinno zabraknąć na świątecznym stole? Nasze podpowiedzi!

Dziś początek grudnia, do świąt jeszcze trochę, ale po co zwlekać? Warto już teraz przygotować listę potraw i zakupów, które masz zamiar serwować w tym wyjątkowym czasie. Oto sztandarowe placki i ciasteczka, których nie może zabraknąć. Zachęcamy do zapoznania się z propozycjami. Prawdopodobnie coś was zainspiruje! Tego właśnie życzymy! I nie zwlekajcie z pieczeniem na ostatnią chwilę kochani! 

 

800px-Makowiec_3

MAKOWIEC

 

Ciasto drożdżowe 

  • 3,5  szklanki mąki
  • 200 ml letniego mleka
  • kostka masła
  • 7 żółtek
  • 45 g drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki

Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć. Odstawić na 2 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • szklanka cukru
  • garść rodzynków
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 7 białek

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Wykonanie

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 4 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 180º C przez 40 minut, do złotego brązowego koloru.

 

CZYTAJ DALEJ >>>

loading...