Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

4 kolorowe koktajle, z dużą dawką witamin! Idealne na przeziębienie!

4 kolorowe koktajle, z dużą dawką witamin! Idealne na przeziębienie!

Romantyczna kolacja we dwoje- gotowe menu na obiad, deser i przystawki!

Romantyczna kolacja we dwoje- gotowe menu na obiad, deser i przystawki!

10 najmodniejszych projektów KUCHNI w 2018 roku!

10 najmodniejszych projektów KUCHNI w 2018 roku!

Te produkty dodadzą skórze naturalnego blasku! Masz je w domu!

Te produkty dodadzą skórze naturalnego blasku! Masz je w domu!

Mięso mielone z ryżem i pieczarkami

Mięso mielone z ryżem i pieczarkami

KOTLETY Z KOMOSY RYŻOWEJ

KOTLETY Z KOMOSY RYŻOWEJ

Jak nietypowo udekorować TORT BISZKOPTOWY? 15 pomysłów

Jak nietypowo udekorować TORT BISZKOPTOWY? 15 pomysłów

6 uniwersalnych sosów, które pasują do drobiu, ryb, wieprzowiny! Banalnie proste!

6 uniwersalnych sosów, które pasują do drobiu, ryb, wieprzowiny! Banalnie proste!

10 książek, dzięki którym zaczniesz się ZDROWIEJ ODŻYWIAĆ!

10 książek, dzięki którym zaczniesz się ZDROWIEJ ODŻYWIAĆ!

4 przepisy na danie z ziemniaków za GROSZE! Koniecznie wypróbujcie!

4 przepisy na danie z ziemniaków za GROSZE! Koniecznie wypróbujcie!

20 genialnych pomysłów na podanie ZIEMNIAKÓW

20 genialnych pomysłów na podanie ZIEMNIAKÓW

Świąteczny piernik według przepisu siostry Anastazji

Świąteczny piernik według przepisu siostry Anastazji

4 ekspresowe przepisy na ŚNIADANIE typu ,,coś z niczego” (musli, tosty, ryż na mleku)

4 ekspresowe przepisy na ŚNIADANIE typu ,,coś z niczego” (musli, tosty, ryż na mleku)

Dekoracje do ciast i placków w kolorze RÓŻOWYM i CZERWONYM

Dekoracje do ciast i placków w kolorze RÓŻOWYM i CZERWONYM

Przepisy na tani i szybki obiad! 12 inspiracji (zupy, drugie dania, sałatki, kasze)

Przepisy na tani i szybki obiad! 12 inspiracji (zupy, drugie dania, sałatki, kasze)

5 pomysłów na FARSZ do jajek na twardo!

5 pomysłów na FARSZ do jajek na twardo!

Jakich ciast nie powinno zabraknąć na świątecznym stole? Nasze podpowiedzi!

Dziś początek grudnia, do świąt jeszcze trochę, ale po co zwlekać? Warto już teraz przygotować listę potraw i zakupów, które masz zamiar serwować w tym wyjątkowym czasie. Oto sztandarowe placki i ciasteczka, których nie może zabraknąć. Zachęcamy do zapoznania się z propozycjami. Prawdopodobnie coś was zainspiruje! Tego właśnie życzymy! I nie zwlekajcie z pieczeniem na ostatnią chwilę kochani! 

 

800px-Makowiec_3

MAKOWIEC

 

Ciasto drożdżowe 

  • 3,5  szklanki mąki
  • 200 ml letniego mleka
  • kostka masła
  • 7 żółtek
  • 45 g drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki

Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć. Odstawić na 2 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • szklanka cukru
  • garść rodzynków
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 7 białek

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Wykonanie

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 4 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 180º C przez 40 minut, do złotego brązowego koloru.

 

CZYTAJ DALEJ >>>