Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Dietetyczne ciasto z białej fasoli i bananów

Dietetyczne ciasto z białej fasoli i bananów

KUKURYDZA- 8 smacznych przepisów

KUKURYDZA- 8 smacznych przepisów

Zdrowa sałatka dodająca energii- prosty przepis

Zdrowa sałatka dodająca energii- prosty przepis

PANCAKES- 15 pomysłów na podanie słodkich placuszków

PANCAKES- 15 pomysłów na podanie słodkich placuszków

+10 pomysłów na serwowanie FRYTEK

+10 pomysłów na serwowanie FRYTEK

Śniadanie w 3 minuty- granola pod białą chmurką

Śniadanie w 3 minuty- granola pod białą chmurką

8 wariacji na temat ŚLEDZIA

8 wariacji na temat ŚLEDZIA

Tort Mocca- bez pieczenia

Tort Mocca- bez pieczenia

Witamina B2 (ryboflawina)- 4 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć!

Witamina B2 (ryboflawina)- 4 rzeczy, które musisz o niej wiedzieć!

Polewa rumowa do ciast- tylko 3 składniki!

Polewa rumowa do ciast- tylko 3 składniki!

Majonez wegański bez jajek! HIT!

Majonez wegański bez jajek! HIT!

Pasta jajeczna – 3 sprawdzone przepisy

Pasta jajeczna – 3 sprawdzone przepisy

Witamina B1 (tiamina)- 4 najważniejsze informacje

Witamina B1 (tiamina)- 4 najważniejsze informacje

Limonkowy sernik z mascarpone

Limonkowy sernik z mascarpone

Sos holenderski do jajek, mięsa

Sos holenderski do jajek, mięsa

Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku

Jakich ciast nie powinno zabraknąć na świątecznym stole? Nasze podpowiedzi!

Dziś początek grudnia, do świąt jeszcze trochę, ale po co zwlekać? Warto już teraz przygotować listę potraw i zakupów, które masz zamiar serwować w tym wyjątkowym czasie. Oto sztandarowe placki i ciasteczka, których nie może zabraknąć. Zachęcamy do zapoznania się z propozycjami. Prawdopodobnie coś was zainspiruje! Tego właśnie życzymy! I nie zwlekajcie z pieczeniem na ostatnią chwilę kochani! 

 

800px-Makowiec_3

MAKOWIEC

 

Ciasto drożdżowe 

  • 3,5  szklanki mąki
  • 200 ml letniego mleka
  • kostka masła
  • 7 żółtek
  • 45 g drożdży
  • 8 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki wódki

Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć. Odstawić na 2 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:

  • 500 g maku
  • szklanka cukru
  • garść rodzynków
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 7 białek

Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

Wykonanie

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 4 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.Piec w temperaturze 180º C przez 40 minut, do złotego brązowego koloru.

 

CZYTAJ DALEJ >>>

loading...