składniki:
- 500 g truskawek
- 4 białka jajek
- 4 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- 2 łyżki skórki otartej z cytryn
- łyżeczka oliwy
przyrządzanie:
- Zagotuj 400 ml wody i rozpuść w niej żelatynę i cukier. Wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Białka ubij na sztywno, dolewaj do nich rozpuszczoną żelatynę, ciągle ubijając dodaj sok i skórkę z cytryny.
- Płaskie naczynie posmaruj oliwą, wlej masę i powciskaj w nią truskawki. Wstaw do lodówki do stężenia.
- Deser wyjmij z formy i pokrój w kwadraty.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















