Gyoza to japońskie pierożki, wyglądem przypominające nasze tradycyjne polskie pierogi. Najpopularniejszym nadzieniem do gyoz jest surowa wieprzowina wymieszana z kapustą pekińską. Oto przepis.
składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- pół szklanki wrzątku
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 szklanka drobno posiekanego szczypiorku
- 8-10 liści kapusty pekińskiej (ok. 200 g)
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, starty na drobnej tarce
- 2 ząbki czosnku startego na drobnej tarce
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
przyrządzanie:
1. Włóż liście kapusty pekińskiej do miski, zalej wrzątkiem i zostaw na 2 minuty, żeby zmiękły.
2. Dodaj szczypiorek i wszystkie przyprawy.
3. Usmaż wieprzowinę na oliwie. Wymieszaj nadzienie całe dokładnie.
4. Zrób ciasto: mąkę i sól wsyp do miski, zalej wrzątkiem i zamieszaj. Zagnieć w kulę.
5. Podziel ciasto na cienkie kółka o średnicy około 7 cm.
6. Nakładaj farsz i lep pierożki.
7. Usmaż pierożki z jednej strony na złoto Weź pół szklanki zimnej wody w jedną rękę, a przykrywkę do patelni w drugą. Wlej wodę do patelni i szybkim ruchem nałóż pokrywkę. Smaż pierożki na parze 5 minut. Zdejmij pokrywkę i smaż kolejne 2 minuty.