Przez wiele lat ograniczono jego rolę. Służył jako ozdoba dań i stołów. To była wielka pomyłka! Przecież to dostawca witamin i soli mineralnych, a dla ozdoby możemy sadzić pomidory i marchewki. Jarmuż bije je na głowę jako bogate źródło witaminy A, C i K. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100 g to tylko 35 kcal. Dowiedzmy się trochę o tym królu zieleniny.
Zastosowanie
Ponieważ jest pokarbowany płuczemy go dokładnie i wielokrotnie, w dużej ilości wody. Jeśli mamy zapas, śmiało możemy włożyć go, do foliowych worków i zamrozić. Nie straci na swoich wartościach. Jarmuż lubi być smażony, pieczony i uwaga- wcinany na surowo. W smaku jest lekko trawiasty, z nutą kapuścianą. Mało jednoznaczny, ale współpracuje z innymi przyprawami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)
















