Przez wiele lat ograniczono jego rolę. Służył jako ozdoba dań i stołów. To była wielka pomyłka! Przecież to dostawca witamin i soli mineralnych, a dla ozdoby możemy sadzić pomidory i marchewki. Jarmuż bije je na głowę jako bogate źródło witaminy A, C i K. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100 g to tylko 35 kcal. Dowiedzmy się trochę o tym królu zieleniny.
Z czym się lubi?
Jeśli jesteś zwolenniczką zielonych smoothie, koniecznie wypróbuj go z bananem i pomarańczą. Napój smakuje pysznie i jest eksplozją witaminową. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Zerknij na nasz przepis, który jest banalnie prosty i nasyci Cię na wiele godzin. Jarmuż zdecydowanie lubi tłuszcz, służy mu oliwa z oliwek, masło, boczek. Uduszony można wykorzystywać na zimno. Na przykład na kanapkach. Ja kładę go na razowym chlebie, plus biały ser i kilka anchois. Pysznie.