Przez wiele lat ograniczono jego rolę. Służył jako ozdoba dań i stołów. To była wielka pomyłka! Przecież to dostawca witamin i soli mineralnych, a dla ozdoby możemy sadzić pomidory i marchewki. Jarmuż bije je na głowę jako bogate źródło witaminy A, C i K. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100 g to tylko 35 kcal. Dowiedzmy się trochę o tym królu zieleniny.
Jarmuż z fasolą
Zielono, zdrowo, szybko. To danie zauroczy Was swoją prostotą i zdecydowanym smakiem. Kilka ogólnodostępnych składników, plus ten jeden, który nazywany jest zielonym królem. Jarmuż. Znany i nieznany, niewyczuwalny, intensywny i jakże pięknie wygląda na talerzu. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy było warto. Jestem pewna, że tak!
Składniki:
- 4 dorodne gałęzie jarmużu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 papryczka chili
- 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
- Pół szklanki rosołu
- Sól, pieprz
Ilość porcji: 1
(wartość odżywcza/porcja: ok. 200 kcl)
Sposób przygotowania:
Jarmuż dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć.
Cebulę, czosnek, chili pokroić w plasterki, zeszklić. Dodać jarmuż, chwilę smażyć, poczekać aż zwilgotnieje. Wlać rosół, dodać fasolę, wymieszać i gotować na mocnym ogniu aż płyn odparuje, a fasola się zagrzeje. Doprawić, podawać jako samodzielne danie, które syci na wiele godzin.
Smacznego!