Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

JARMUŻ ZIELONY- wszystko co musisz o nim wiedzieć!

Przez wiele lat ograniczono jego rolę. Służył jako ozdoba dań i stołów. To była wielka pomyłka! Przecież to dostawca witamin i soli mineralnych, a dla ozdoby możemy sadzić pomidory i marchewki. Jarmuż bije je na głowę jako bogate źródło witaminy A, C i K. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100 g to tylko 35 kcal. Dowiedzmy się trochę o tym królu zieleniny.

 

 

 

Jarmuż z fasolą

Zielono, zdrowo, szybko. To danie zauroczy Was swoją prostotą i zdecydowanym smakiem. Kilka ogólnodostępnych składników, plus ten jeden, który nazywany jest zielonym królem. Jarmuż. Znany i nieznany, niewyczuwalny, intensywny i jakże pięknie wygląda na talerzu. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy było warto. Jestem pewna, że tak!

 

Składniki:

  • 4 dorodne gałęzie jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
  • Pół szklanki rosołu
  • Sól, pieprz

 

Ilość porcji: 1

(wartość odżywcza/porcja: ok. 200 kcl)

Sposób przygotowania:

Jarmuż dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć.
Cebulę, czosnek, chili pokroić w plasterki, zeszklić. Dodać jarmuż, chwilę smażyć, poczekać aż zwilgotnieje. Wlać rosół, dodać fasolę, wymieszać i gotować na mocnym ogniu aż płyn odparuje, a fasola się zagrzeje. Doprawić, podawać jako samodzielne danie, które syci na wiele godzin.

Smacznego!