Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

JARMUŻ ZIELONY- wszystko co musisz o nim wiedzieć!

Przez wiele lat ograniczono jego rolę. Służył jako ozdoba dań i stołów. To była wielka pomyłka! Przecież to dostawca witamin i soli mineralnych, a dla ozdoby możemy sadzić pomidory i marchewki. Jarmuż bije je na głowę jako bogate źródło witaminy A, C i K. Jest warzywem lekkostrawnym i niskokalorycznym 100 g to tylko 35 kcal. Dowiedzmy się trochę o tym królu zieleniny.

 

 

 

Jarmuż z fasolą

Zielono, zdrowo, szybko. To danie zauroczy Was swoją prostotą i zdecydowanym smakiem. Kilka ogólnodostępnych składników, plus ten jeden, który nazywany jest zielonym królem. Jarmuż. Znany i nieznany, niewyczuwalny, intensywny i jakże pięknie wygląda na talerzu. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać czy było warto. Jestem pewna, że tak!

 

Składniki:

  • 4 dorodne gałęzie jarmużu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 papryczka chili
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
  • Pół szklanki rosołu
  • Sól, pieprz

 

Ilość porcji: 1

(wartość odżywcza/porcja: ok. 200 kcl)

Sposób przygotowania:

Jarmuż dokładnie oczyścić, opłukać, osuszyć.
Cebulę, czosnek, chili pokroić w plasterki, zeszklić. Dodać jarmuż, chwilę smażyć, poczekać aż zwilgotnieje. Wlać rosół, dodać fasolę, wymieszać i gotować na mocnym ogniu aż płyn odparuje, a fasola się zagrzeje. Doprawić, podawać jako samodzielne danie, które syci na wiele godzin.

Smacznego!