Jeden z naszych ulubionych zup-kremów, które przygotowujemy każdej jesieni w ogromnych ilościach. Zobaczcie przepis na ten pyszny posiłek.

składniki:
-3/4 szklanki pure z dyni
-3 pomidory
-1 litr bulionu z warzyw
-1 łyżka pietruszki posiekanej
-1/3 łyżeczki kurkumy
-sól, pieprz
-2 zabki czosnku
-grzanki czosnkowe jako dodatek
przyrządzanie:
-zaczynamy od przygotowania pure z dyni. Dynie obieramy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do momentu aż dynia będzie miękka.
-bulion podgrzewamy, pomidory sparzamy i obieramy ze skory.
-wszystko łączymy, dodajemy posiekany czosnek i pure z dyni.
-gotujemy na wolnym gazie około 10 minut.
-całość miksujemy na krem. Można zahartować śmietanę i dodać do zupy.
-podajemy z pietruszką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














