Jeden z naszych ulubionych zup-kremów, które przygotowujemy każdej jesieni w ogromnych ilościach. Zobaczcie przepis na ten pyszny posiłek.
składniki:
-3/4 szklanki pure z dyni
-3 pomidory
-1 litr bulionu z warzyw
-1 łyżka pietruszki posiekanej
-1/3 łyżeczki kurkumy
-sól, pieprz
-2 zabki czosnku
-grzanki czosnkowe jako dodatek
przyrządzanie:
-zaczynamy od przygotowania pure z dyni. Dynie obieramy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach do momentu aż dynia będzie miękka.
-bulion podgrzewamy, pomidory sparzamy i obieramy ze skory.
-wszystko łączymy, dodajemy posiekany czosnek i pure z dyni.
-gotujemy na wolnym gazie około 10 minut.
-całość miksujemy na krem. Można zahartować śmietanę i dodać do zupy.
-podajemy z pietruszką.