Lubicie słodkie śniadania? My też! Oto prosty sposób, aby osłodzić sobie dzień już od samego poranka.
składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 - 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- kilka truskawek (mogą być mrożone)
przyrządzanie:
- W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
- Rozgrzać patelnię i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy.
- Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki. (jeżeli mrożone to należy wcześniej je rozmrozić)
- Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe