Lekki jogurtowy sernik pieczony na kruchym spodzie z pysznymi wiśniami w żelu. Co powiecie na taki deser?
składniki:
- 225 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
-
1200 g gęstego jogurtu naturalnego
-
250 g cukru pudru
-
65 g mąki ziemniaczanej
-
1 laska wanilii
-
5 jajek
-
240 g niskosłodzonej konfitury z wiśni
-
350 g wydrylowanych wiśni z kompotu
przyrządzanie:
1. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder. Wrzucić masło i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
2. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C.
3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków.
4. Piec przez ok. 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.