Lekki jogurtowy sernik pieczony na kruchym spodzie z pysznymi wiśniami w żelu. Co powiecie na taki deser?
składniki:
- 225 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
-
1200 g gęstego jogurtu naturalnego
-
250 g cukru pudru
-
65 g mąki ziemniaczanej
-
1 laska wanilii
-
5 jajek
-
240 g niskosłodzonej konfitury z wiśni
-
350 g wydrylowanych wiśni z kompotu
przyrządzanie:
5. Wiśnie dobrze odsączyć z kompotu – najlepiej na sitku.
6. Jajka lekko ubić trzepaczką, dodając stopniowo cukier puder. Nie należy ubijać zbyt energicznie bo wtedy do masy dostanie się zbyt dużo powietrza i sernik nie będzie potem równy.
7. Dodać jogurt, wymieszać masę łyżką lub trzepaczką. Wsypać mąkę. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i nożem zeskrobać z niej ziarenka. Dodać wanilię do masy jogurtowej. Całość dobrze wymieszać by składniki ładnie się połączyły.
8. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę jogurtową przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć odsączone wiśnie.
Piekarnik rozgrzać do 150°C bez termoobiegu. Piec około 2 godzin.
9. Konfiturę z wiśni przełożyć do rondelka i lekko podgrzać.
10. Wyłożyć ją na wierzch
11. Schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin.