Bardzo aromatyczna, bardzo soczysta, delikatna i idealna jako rodzinny obiad. Przed Państwem kaczka nadziewana kaszą gryczaną.
składniki:
- 1 cała kaczka
- 1-2 łyżki majeranku
- sól do smaku
- Farsz
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula, posiekana
- 2 duże ziemniaki
- 2 jajka
- sól i majeranek do smaku
- 1 łyżeczka (lub więcej) pieprzu
przyrządzanie:
- Kaczkę oczyścić i dokładnie umyć. Szyjkę odkroić ale skórę zostawić. Osuszyć papierowym ręcznikiem i dobrze natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na godzinę.
- W międzyczasie przygotować farsz. Kaszę przepłukać, zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować przez 15 minut, aby nie była całkiem miękka. Odcedzić i odstawić do przestudzenia.
- Cebulę pokroić drobno i podsmażyć na oleju. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odcisnąć z soku i dodać do kaszy. Wymieszać razem z cebulą.
- Do masy dodać jajka, doprawić solą, majerankiem i dużą ilością pieprzu.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
- Farszem napełnić wnętrze kaczki oraz skórę szyi. Wszystkie otwory pospinać gęsto i dokładnie wykałaczkami. Kaczkę włożyć do brytfanny.
- Piec przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając goracą wodą.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia przykryć brytfannę pokrywką, a temperaturę zmniejszyć do 170 stopni C.