W okresie przedświątecznym warto pozwolić sobie na mięsne szaleństwo. Kaczka w jabłkach sprawdzi się doskonale. Oto przepis od naszej fanki!
składniki:
- kaczka 1,5 kg
- 2 -3 jabłka
- 1 plaster cytryny
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- sól morska
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
Umytą i osuszoną kaczkę nasmaruj olejem, natrzyj solą, majerankiem.
Do środka włóż rozgnieciony czosnek, pokrojone na ćwiartki jabłka, sól,majeranek, plaster cytryny.
Kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Wstaw do piekarnika pod przykryciem, następnie zwiększ temperaturę do 200 – 210 stopni i piecz 1,5- 2 godzin, co jakiś czas polewaj kaczkę wytworzonym sosem. 30 minut przed zakończeniem pieczenia odkryj naczynie.