Przepis na tradycyjną kaczkę z jabłkiem. Idealna na większy obiad dla gości.
składniki: 
- Kaczka o wadze 2 kg
 - 2 łyżki majeranku
 - 2 kwaśne jabłka
 - sól
 
przyrządzanie:
- 
Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
 - 
Jabłka obieram, pozbawiam z gniazd nasiennych,kroję na mniejsze części, obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę.
 - 
Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 st i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem.
 - 
Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam na 15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















