Przepis na tradycyjną kaczkę z jabłkiem. Idealna na większy obiad dla gości.
składniki:
- Kaczka o wadze 2 kg
- 2 łyżki majeranku
- 2 kwaśne jabłka
- sól
przyrządzanie:
-
Umytą i osuszoną kaczkę nacieram dokładnie od wewnątrz i na wierzchu majerankiem oraz solą. Następnie wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
-
Jabłka obieram, pozbawiam z gniazd nasiennych,kroję na mniejsze części, obtaczam w majeranku i nadziewam kaczkę.
-
Kaczkę przekładam do naczynia żaroodpornego, wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę, następnie przykrywam kaczkę, zmniejszam temperaturę do 180 st i piekę przez 1,5 godziny, co 15 minut polewam wytapiającym się tłuszczem.
-
Gotową kaczkę wyjmuję z piekarnika i podostawiam na 15 minut, aby soki równomiernie się rozprowadziły.