Propozycja na danie główne- kaczka w jabłkach.

składniki:
- kaczka
- 5 jabłek
- 3 cebule
- 4 łyżki majeranku
- pieprz
- sól
- oliwa
przyrządzanie:
- Kaczkę namocz z dużą ilością soli na 5 godzin.
- Po tym czasie kaczkę osusz, posól, oprósz pieprzem i majerankiem.
- Ułóż w żaroodpornym naczyniu.
- Jabłka i cebulę, pokrój w ósemki.
- Nadziej kaczkę jabłkami oraz cebulą, zszyj.
- Resztę jabłek i cebuli obłóż kaczkę, polej oliwą, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
- Po 30 min. zmniejsz temp. do 180 stopni C i piecz około 1,5 godziny.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














