Wyśmienity i stosunkowo prosty przepis na kaczkę w sosie wiśniowym.
Składniki:
- 1 nieduża kaczka
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki stołowe oliwy
- bulion drobiowy z kostki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sprawioną tuszę kaczki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy solą i pieprzem zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę, układamy kaczkę piersią w dół i podsmażamy do zrumienienia ok. 15 min. Marchewkę i pietruszkę oczyszczamy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojone warzywa, zalewamy gorącym bulionem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Od czasu do czasu polewamy tworzącym się sosem.
Obieramy pomarańcze, z dwóch wyciskamy sok a jedną dzielimy na cząstki. Obieramy cytrynę i również wyciskamy sok. Skórki z cytrusów drobniutko siekamy. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuszczamy cukier dodajemy sok z pomarańczy i cytryny oraz skórki i wiśnie. To wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 min. Upieczoną kaczkę dzielimy na części, przekładamy na półmisek i ponownie wkładamy do wyłączonego – ciepłego piekarnika, by nie wystygła. Z sosu pozostałego po pieczeniu usuwamy tłuszcz, dodajemy sos wiśniowy, ocet winny,mąkę, likier pomarańczowy, trochę wody, wszystko mieszamy i gotujemy przez chwilę mieszając by się nie przypaliło. Wyjmujemy kaczkę, polewamy ciepłym sosem wiśniowym i dekorujemy cząstkami pomarańczy.