Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Kalabryjska zupa grzybowa

Okazuje się, że można przygotować dobrą grzybową zupę w krótkim czasie. Mamy dla Was przepis na kalabryjską zupę grzybową. Jest to jedna z ulubionych włoskich zup. Ekspresowa i na wysokim poziomie!

70409

składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 500 g różnych grzybów (pieczarek, prawdziwków, boczniaków)
  • 300 ml mleka
  • 850 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 12 kromek bagietki (grubości ok. 1,5 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 50 g masła (temperatura pokojowa)
  • sól i pieprz
  • 80 g drobno startego gruyère lub innego żółtego sera

przyrządzanie:

Do masła dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, posolić. Rozgrzać oliwę w rondlu, podsmażyć na złoto poszatkowaną cebulę.

Do tego dodać grzyby (ja użyłam pieczarek portobello i boczniaków). Większe grzyby pokroić. Dodać mleko, zagotować.

Rondel przykryć i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać gorący bulion i wyłączyć. Kromki bagietki obsmażyć z dwóch stron na suchej patelni. Posmarować czosnkowym masłem.

Tak przygotowane kromki, po 3 sztuki układać na dnie talerza. Zalać zupą, posolić, popieprzyć, posypać startym serem, podać.

 

SPRAWDŹ PRZEPIS NA :  Koktajl z gorzkiej czekolady >>>