
Jego łacińska nazwa to Brassica oleracea. Jedno z popularniejszych w Polsce warzyw, którego właściwości zdrowotnych wciąż nie doceniamy.
Kalafior to jednoroczna roślina z rodziny krzyżowych. Początkowo nazywany był – ze względu na swe pochodzenie – kapustą cypryjską. Do Polski trafił (najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy) dopiero na przełomie XVI i XVII wieku, mimo że znany był już w starożytności w Grecji i Rzymie.
Z kalafiora jadamy młode pędy kwiatowe, nazywane różami. Kalafior lubi rosnąć na dobrej ziemii. Im bardziej jasnokremowy, a nawet biały jest jego kolor, tym lepszej jest on jakości. Waga waha się od 25 dag do 2 kg, a wielkość od 7 do 30 cm.
FANTASTYCZNE PRZEPISY NA KALAFIORA ZNAJDZIESZ TU >>>
Warzywo to zawiera wiele ważnych w żywieniu składników: potas, sód, magnez, mangan, wapń, cynk, fosfor, fluor, jod i karoteny. Zawiera też witaminy: B1, B2, B6, C i K.
Kalafior nadaje się do spożywania w niemal każdej postaci. Można go gotować, smażyć, marynować, piec i zapiekać. Można też spożywać na surowo, jako warzywo podawne do dipów.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













